KNVB scherpt maatregelen per direct aan na aanstekerincident: 'Helemaal klaar mee'
Naar aanleiding van het incident tijdens de KNVB-beker halve finale tussen Feyenoord en Ajax, waarbij Davy Klaassen geraakt werd door een aansteker, heeft de KNVB de maatregelen aangescherpt. Voortaan wordt een wedstijd direct gestaakt wanneer een speler of scheidsrechter vanuit het publiek wordt geraakt door een voorwerp.
Bij alleen het gooien van voorwerpen zonder dat iemand geraakt wordt, gaan spelers en scheidsrechters bij een eerste keer naar de kleedkamers en wordt de wedstrijd tijdelijk stilgelegd. Bij een tweede keer wordt het duel direct gestaakt.
Dit geldt ook als een supporter het veld betreedt. Bij een eerste keer gaan spelers en scheidsrechters naar binnen naar de kleedkamers, en wordt de wedstrijd even later na een afkoelperiode hervat. Bij een tweede keer wordt ook dan de wedstrijd direct gestaakt.
'Veld is heilig'
"Het veld is heilig. De spelers en alle anderen op het veld moeten te allen tijde veilig hun werk kunnen doen", meldt directeur betaald voetbal van de KNVB Marianne van Leeuwen in een persbericht.
De KNVB neemt de maatregelen na een reeks incidenten op de Nederlandse voetbalvelden:
Van Leeuwen hoopt dat het afgelopen is met dergelijk gedrag: "Door deze stappen halen potentiële daders het hopelijk niet langer in hun hoofd om de hoofdrolspelers op het veld te belagen. Daar zijn we helemaal klaar mee."
Hoewel er vaker, zo niet elke week, voorwerpen in voetbalwedstrijden in Nederland op het veld worden gegooid door mensen in het publiek, gebeurt het zelden dat een speler ook echt geraakt wordt. Laat staan tot bloedens toe zoals Klaassen gisteravond. Enkele minuten na het voorval moest hij zich groggy laten wisselen.
Bekijk hieronder de reacties van Feyenoord-trainer Arne Slot direct na de wedstrijd en de reactie van Eredivisie CV-directeur Jan de Jong een dag later:
Slot: 'Logisch om niet over voetbal te hebben'
Jan de Jong: 'Dit is een probleem dat we samen moeten oplossen'
Jan de Jong: 'Het is een maatschappelijk probleem dat zich ook in het voetbal uit'
Ook internationaal werd het incident opgepikt. Voorzitter Gianni Infantino van wereldvoetbalbond FIFA heeft de gebeurtenissen bij het bekerduel in Rotterdam veroordeeld. Hij zei dat de veiligheid van spelers te allen tijde verzekerd moet zijn.
"Zonder uitzondering moeten alle spelers in het voetbal zich veilig kunnen voelen en ik roep de verantwoordelijke autoriteiten op dit op alle niveaus te garanderen. Er is absoluut geen plaats voor geweld in het voetbal, op of naast het veld. Voorvallen zoals die met Davy Klaassen horen niet thuis in onze sport", zei Infantino.
'Moet veilig zijn voor echte supporters'
Van Leeuwen kon niet anders dan ingrijpen: "De veiligheid in en rond een stadion is topprioriteit en doen we samen met clubs, supporters, gemeentes, OM, politie en kabinet. Het uitgangspunt blijft dat het voetbal toegankelijk, gastvrij en veilig moet zijn voor alle echte supporters", aldus Van Leeuwen.
Eredivisie CV-directeur Jan de Jong ziet ook een positieve noot: "Binnen vijf minuten is de dader opgepakt. De camera's deden hun werk toen het moest.
Bron: NOS Voetbal. 06-04-2023.
Bovenstaande mag dan betrekking hebben op het betaalde voetbal in Nederland, maar uiteraard kun je dit ook doortrekken naar het amateurvoetbal.
De scheidsrechter is immers verantwoordelijk voor de veiligheid van de spelers op het veld, maar ook voor ons hobbyisten – en daarmee bedoel ik zowel spelers, elftalofficials, supporters, maar ook voor ons als (assistent) scheidsrechters die door hun hobby anderen in de gelegenheid stellen om hun hobby al dan niet in competitieverband te beoefenen - moet voorop staan dat veiligheid voor alles gaat!
Voor al deze hobbyisten moet het des te belangrijker zijn dat het voetbal toegankelijk, gastvrij en veilig is om te bezoeken. Dan blijft het een leuke middag of avond voor iedereen die het voetbal een goed hart toedraagt!
Daarnaast wil ik de lezers van deze nieuwsbrief nogmaals onderstaande oproep onder de aandacht brengen.
Wordt scheidsrechter!
Wij, de scheidsrechterscommissie van DZC’68, zijn op zoek naar nieuwe collega’s.
Kom jij ons team versterken?
Ben je sportief, wil je als vrijwilliger een bijdrage leveren aan onze mooie vereniging en vind je het voetbalspelletje ook zo leuk, wordt dan scheidsrechter!
Wij bieden jou een actieve scheidsrechterscommissie die wekelijks op de zaterdag aanwezig is en voor begeleiding van haar scheidsrechters zorgt.
Ook bied DZC’68 jou de mogelijkheid om een cursus tot verenigingsscheidsrechter te volgen (zie onderstaande informatie). De vereniging neemt de opleidingskosten voor haar rekening en als je de cursus positief afrond, steekt DZC’68 jou ook nog eens in “het pak” (shirt en broekje).
De cursus wordt gehouden bij de Scheidsrechtersvereniging van Doetinchem en Omstreken (ook wel SDO genoemd) in het clubgebouw “Eureka” aan de Bezelhorstweg. Deze cursus bestaat uit 4 avonden.
Daarnaast ontvang je een vergoeding voor het fluiten en ga je deel uitmaken van een leuk team collega’s die je met raad en daad te woord staan en je adviseren wanneer nodig. Bij de scheidsrechterscommissie kun je met al je vragen terecht over het scheidsrechter zijn.
Vind jij het leuk om een wedstrijd in goede banen te leiden, eerlijk te laten verlopen en alle hobbyisten de mogelijkheid te bieden om het door hun zo geliefde voetbalspelletje te laten spelen, wordt dan scheidsrechter en beleef als vrijwilliger, samen met de spelers, begeleiding en toeschouwers, op sportieve wijze plezier aan onze gezamenlijke mooie hobby!
Onderstaand informatie over de cursussen voor het seizoen 2022 - 2023
Opleiding verenigingsscheidsrechter:
De opleiding verenigingsscheidsrechter bestaat uit een mix van (avond)bijeenkomsten met praktijkoefeningen op locatie en het fluiten van (oefen)wedstrijden bij je eigen club. Tijdens de bijeenkomsten leer je meer over de spelregels, samenwerken met assistent-scheidsrechters, de 11 competenties (die in alle scheidsrechtersopleidingen terugkomen), positie kiezen en volgen, spelhervattingen en disciplinaire straffen.
Daarnaast komt het interpreteren van spelregels en richtlijnen voor de scheidsrechter aan de orde. Tijdens het ervaringsdeel (wedstrijden leiden binnen de eigen vereniging) gaat de cursist in de werkelijke context zijn wedstrijden leiden. Zo brengt de cursist de theorie direct in praktijk en ontwikkelt hij of zij de verschillende competenties. De praktijkbegeleider is aanwezig tijdens deze oefenwedstrijden.
Opleiding SOIII:
De opleiding SOIII (fluiten voor de KNVB) bestaat uit 4 theorieavonden.
Tijdens de SOIII opleiding krijg je vanuit de afdeling scheidsrechterszaken praktijkbegeleiders toegewezen. Bij de SO III opleiding ligt de nadruk op wat het betekent om KNVB official te zijn. Daarnaast krijg je als KNVB official te maken met prestatief voetbal (aanstellingen A-categorie). Daarom staan onderwerpen als gedrag, houding en persoonlijkheid centraal tijdens de cursus, naast het technische aspect van het fluiten. De praktijkervaring speelt hier een grote rol; we streven naar 4 praktijkmomenten met een KNVB praktijkbegeleider. Aan de hand van deze praktijkervaring wordt gekeken op welk niveau de scheidsrechter kan instromen bij de KNVB. Om daarvoor in aanmerking te komen dien je aan onderstaande criteria te kunnen voldoen (mede samengesteld met afdeling Scheidsrechterszaken):
- Minimaal 14 jaar oud;
- Een afgeronde BOS opleiding (gehaald tussen 2012 en 2014) of diploma Verenigingsscheidsrechter positief advies docent. -
- Gemiddeld 3 keer per maand beschikbaar zijn om wedstrijden te fluiten voor de KNVB;
- Bereid zijn om in een straal van ongeveer 25 kilometer rondom je woonplaats wedstrijden te fluiten;
- Heeft een geldige VOG (Verklaring omtrent Gedrag), die wordt door de KNVB kosteloos aangevraagd zodra de indeling bekend is;
- Goede beheersing van de Nederlandse taal in woord en geschrift
Heb je vragen neem dan contact op met Ab Brussen >>> 06-23731152.
Mocht je belangstelling hebben, dan kan Ab een plaats voor jullie reserveren. Om een plaats te reserveren zijn de volgende gegevens nodig: naam, geboortejaar, KNVB nummer, telefoonnummer en e-mail.
Namens de scheidsrechterscommissie,
Hans van der Sterren,
Scheidsrechters coördinator DZC’68