DZC '68NieuwsOverige nieuwsNieuws vanuit de scheidsrechterscommissie

Nieuws vanuit de scheidsrechterscommissie

Hierbij het maandelijks nieuws van onze scheidsrechterscommissie


Het zijlijn-dilemma

Dit verhaal is voor die schreeuwende voetbalouder langs de lijn.

Door Marjanka Meeuwissen·14 september 2024·Aangepast: 14 september 2024 © ANP.  RTL Nieuws

"Nou ben je wéér te laat. Je staat verdorie lucht te dekken!" De luidbulderende, uiterst kritische voetbalouder langs de lijn: wie weleens een amateurclub bezoekt, kent hem of haar ongetwijfeld – of is er zelf eentje. Lastig gedrag: dat vindt niet alleen het toegeschreeuwde kind, maar ook de KNVB. Hoe kan het een tikkie minder?

Kritiek uiten, aanwijzingen roepen, je kind het gevoel geven dat je pas tevreden bent als hij of zij opstaat als nieuwe Messi. Volgens sportpsycholoog Wim Keizer weten we allemaal: dat moet ik niet doen.

Toch worstelen veel voetbalouders volgens Keizer met een heus zijlijn-dilemma. "Ze willen hun kind wel met rust laten en lekker laten spelen, maar ze willen tegelijkertijd ook het beste voor hem of haar. Dat-ie het goed doet en goed behandeld wordt."

Je staat erbij en kijkt ernaar.

Ook op school willen ouders dat hun kind de rest kan bijbenen en vriendjes heeft. "Het verschil: daar is geen zijlijn om de hele dag langs toe te kijken. En al was die er wel: ouders moeten naar hun werk. Ze kunnen daar minder makkelijk participeren."

Bij voetbal sta je erbij en kijk je ernaar als zoon- of dochterlief een kans voor open doel mist, of keihard onderuit geschopt wordt door de tegenstander.
"Dat roept emoties op. Onzekerheid, boosheid, frustratie. Als je die niet goed kunt kanaliseren, loopt het uit de hand." Keizer kwam het ultieme voorbeeld daarvan zelf een keer tegen: "Ik heb ouders van de Amsterdamse amateurclubs AFC en Buitenveldert in het verleden weleens massaal met elkaar zien vechten ja."

Meer wedstrijden gestaakt

Vorige week nog, meldde voetbalbond KNVB een stijging in het aantal 'om wanordelijkheden' gestaakte wedstrijden in het amateurvoetbal. Die stijging is er – weliswaar licht – ook bij de jeugd.

'Om wanordelijkheden gestaakt': cijfers jeugdwedstrijden

Junioren tussen 13 en 18

● Seizoen 2023/'24: 203.073 wedstrijden, 724 gestaakt
● Seizoen 2022/'23: 194.275 wedstrijden, 599 gestaakt

Ter vergelijking: in 2018/'19, vlak voor de coronacrisis, werden 526 van de 230.130 wedstrijden gestaakt.

Pupillen tussen 6 en 11

● Seizoen 2023/'24: 296.752 wedstrijden, 167 gestaakt
● Seizoen 2022/'23: 272.350 wedstrijden, 117 gestaakt

Ook hier ter vergelijking: in 2018/ '19 werden 83 van de 258.321 wedstrijden gestaakt.

Kortere lontjes

Een oorzaak voor de stijging van het aantal gestaakte wedstrijden – en overigens ook van het aantal rode kaarten – noemt de KNVB niet. Wel stelt de bond dat problemen die breder in de maatschappij spelen zich laten zien op de velden.

Moeite met gezag en kortere lontjes worden genoemd. Wanneer het uit de hand loopt, gaat het volgens de bond vaak om 'zaken als discriminatie, belediging of andere kwetsende uitingen richting een individu'.
Het mag duidelijk zijn: wanneer een wedstrijd van jonge kinderen wordt gestaakt, spelen volwassenen daar eigenlijk altijd een dubieuze hoofdrol in. Woordvoerder Martine Braam van de KNVB: "Problemen ontstaan vaak door ouders, grootouders of andere toeschouwers."

Sluimerend gedrag

Braam benadrukt dat – ondanks de stijgende cijfers – grote ellende zich nog altijd beperkt tot een heel klein percentage van alle wedstrijden.

Maar een smetje op de amateurvoetballerij is het zeker. En er is meer dan alleen maar die gestaakte wedstrijden. Braam: "Ook van het meer sluimerende gedrag, ouders die te fanatiek coachen, hebben verenigingen veel last."

Misschien krijgt een kind wel op z'n donder van de coach omdat het naar z'n schreeuwende vader luistert.

Terug dus naar de schreeuwende vader of moeder. Zelfs al die z'n toon matigt en vooral technische aanwijzingen roept, zit-ie zijn kind en daarmee het voetbal in de weg, weet sportpsycholoog Keizer.

Niet meecoachen

Want wat als de coach naar voren wil, en vader schreeuwt: "Zak nou eens wat terug!" Keizer: "Daar ontstaat druk op een spelertje. Misschien krijgt het zelfs wel de wind van voren van de coach, omdat het naar de roepende vader luistert."

Wel aanmoedigen, niet coachen: dat is ook wat Sander Keppel het allerliefste ziet. Hij traint al jaren jeugdteams van amateurvereniging DOVO uit Veenendaal. Dit jaar de JO13, met jongens van twaalf en dertien jaar oud.

Problemen met ouders heeft hij naar eigen zeggen zelden. Zijn sleutel tot een positieve voetbalsfeer rondom een team: ouders actief betrekken.

"Een paar keer per jaar mogen ze bij de wedstrijdbespreking zijn. Ook nodig ik ze meerdere keren per jaar uit voor een tienminutengesprek, waar we over de ontwikkeling van hun kind praten."

Fouten maken mag

Elk seizoen start Keppel met een ouderbijeenkomst. Daar worden teamafspraken gemaakt. Onder die afspraken: "Niet meecoachen en geen commentaar op de scheidsrechter."

Keppel benadrukt – net als tegenover zijn team – juist ook tegenover de ouders dat er niet altijd gewonnen hoeft te worden. "De wil om te winnen moet er altijd zijn. Maar fouten maken en verliezen mag. Daar leren de jongens van."

Iets wat niet alleen ouders, maar ook coaches weleens vergeten. "Ik verbaas me wel eens over hoeveel er geschreeuwd wordt naar kinderen als er iets misgaat."

Sanders club DOVO biedt iedereen die pupillen wil trainen een instapcursus aan. "Die gaat heel erg over: wat kan en mag je van jonge kinderen verwachten, wat past bij hun leeftijd."


Aanspreken en begeleiden

Kinderen van zes jaar oud die te horen krijgen dat ze te compact spelen, of dat die bal er echt in had gemoeten: het gebeurt. Wat Keppel betreft schiet je dan ook als trainer keihard je doel voorbij. "Zo iemand moet je als club aanspreken en begeleiden."

Ik heb achteraf ook wel eens over mezelf gedacht: jongen, hou je toch eens rustig!

Maar of het nu gaat om de bulderende ouder of om de trainer die vergeet dat hij niet voor Ajax 1 staat, twee dingen mogen niet vergeten worden: "Clubs en kinderen kunnen niet zonder. En: ze doen wat ze doen uit betrokkenheid. Als je dat blijft zien, ontstaan minder
makkelijk conflicten."

En ten slotte: een keertje uit de bocht vliegen overkomt ons allemaal.


Niet trots

Auteur van dit stuk tegen sportpsycholoog Wim Keizer: "Ik ben er niet trots op, maar ik roep zelf ook wel eens naar mijn kinderen tijdens hun wedstrijden."

Keizer: "Tsja. Ik weet nu allemaal zo goed te vertellen hoe het moet.
Maar toen mijn zoons nog klein waren, heb ik achteraf ook wel eens
over mezelf gedacht: jongen, hou je toch eens rustig!"
WEEK VAN DE SCHEIDSRECHTER

In de periode van 5 tot en met 13 oktober is weer de jaarlijkse “Week van de scheidsrechter” gehouden.

Onderstaand een foto impressie van de bij DZC’68 gehouden “Week van de scheidsrechter”.

 



Foto gemaakt en beschikbaar gesteld door Danny van Leeuwen

Bovenstaand het moment van uitreiking van het eerste presentje van de “Week van de scheidsrechter” vanuit DZC’68 aan “onze” Gerard Wissink.

Ook vanuit de KNVB wordt er naast de normale jaarlijkse aandacht nog eens extra aandacht besteedt aan de (assistent-)scheidsrechters, middels onderstaande wervingscampagne.


Wervingscampagne van start tijdens week van de scheidsrechter

“5 tot en met 13 oktober is het weer de Week van de Scheidsrechter. Het moment om (assistent-)scheidsrechters in het zonnetje zetten.

Maar dit seizoen is de Week van de Scheidsrechter meer dan het bedanken van de arbitrage. De KNVB grijpt de week aan om het scheidsrechtersvak zelf ook in de spotlight te zetten. Daarom startde KNVB, in samenwerking met hopelijk alle amateurverenigingen in Nederland, een wervingscampagne.

Zowel de Week van de Scheidsrechter als de wervingscampagne wordt gelanceerd met de eerste aflevering van de documentaireserie 'Achter het fluitsignaal' op ESPN over amateurscheidsrechters en scheidsrechters in het betaald voetbal. Scheidsrechters die week in week uit naar het hoogtepunt in het weekend toewerken. Ze fluiten op verschillende niveaus, maar hebben enorm veel raakvlakken: ze zorgen ervoor dat voetballers en fans wekelijks kunnen genieten van het spelletje. Volg ze tijdens een derby, een wedstrijd in de reserve klasse of op Europees niveau.

Tevens start het competitieweekend op vrijdag 04 oktober 2024 met een primeur;

Shona Shukrula zal als eerste vrouwelijke scheidsrechter een wedstrijd in het betaald voetbal leiden, op “Keuken Kampioen Divisie” niveau en wel TOP Oss - ADO Den Haag.

Toolkit wervingscampagne

Verenigingen kunnen een toolkit voor de wervingscampagne ontvangen. Hierin zitten onder andere een clinic, een quiz die gezamenlijk kan worden gespeeld en allerlei promotiemateriaal om kenbaar te maken dat zij op zoek zijn naar nieuwe aanwinsten voor dit o zo mooie vak.

Ervoor zorgen dat er meer scheidsrechters komen kan de KNVB niet alleen. Dat is teamwork en daar hebben we jullie hulp als verenigingen bij nodig.

“Samen zorgen we voor meer scheidsrechters”

Nieuwe (assistent-)scheidsrechters zijn de laatste tijd lastig te vinden. En dat terwijl het een geweldige manier is om actief te zijn en blijven in het voetbal. Sterker nog, arbitrage laat de bal rollen. En dat moeten we heel Nederland laten zien.

Of de ambitie is om de top te bereiken of iedere week bij de eigen vereniging op het veld of in de zaal te staan, iedere arbitrage carrière start bij de vereniging. Maar liefst 80% van de scheidsrechters heeft voorheen gevoetbald of voetbalt zelfs nog steeds. Tel maar eens uit hoeveel potentiële scheidsrechters voor jouw vereniging nu al rondlopen op de club!

Campagne: #takethelead

Het verhaal van de arbitragewereld moet verteld worden. Dat het voor de jongens uit het eerste elftal is, de net startende meiden en de senioren uit het vriendenteam. Dat het zorgt voor plezier. Plezier voor de mensen die het spelletje spelen en plezier bij jezelf. Daarom start de KNVB samen met ARAG een landelijke campagne tijdens de Week van de Scheidsrechter. Vanaf de Week van de Scheidsrechter laten we zien dat arbitrage pas écht de bal laat rollen door middel van een docuserie met scheidsrechters uit het Betaald Voetbal en amateurvoetbal. Én roepen we voetballend Nederland op om iedere (assistent-) scheidsrechters in het zonnetje te zetten!

Meer vrouwelijke scheidsrechters

Steeds meer meiden en vrouwen voetballen, maar hoe zit het met de arbitragewereld? Uit verschillende onderzoeken onder vrouwen die actief zijn bij een voetbalvereniging, blijkt dat de helft nooit is gevraagd om eens te fluiten. Het wordt door de meeste nog gezien als een vrijwilligersrol voor de man. En dat is zonde! 60% van de vrouwen geeft aan wel bereid te zijn om aan te treden als scheidsrechter.

Arbitrageplan gericht op meiden/vrouwen

Het nastreven van meer meiden en vrouwen binnen het scheidsrechterskorps vraagt een iets andere aanpak dan je als vereniging wellicht gewend bent. Vrouwen kennen andere drijfveren en zoeken een ander looppad om scheidsrechter te worden.

Het begint allemaal bij het vragen aan vrouwelijke voetballers en voetbalmoeders of zij interesse hebben om eens te fluiten. Zaak is om juist een groep tegelijk aan te spreken. Meiden en vrouwen zijn eerder geneigd om iets te gaan doen als ze dat samen met iemand anders kunnen doen. Zijn er ook meidenteams binnen jouw club? De meiden die wat terughoudender zijn om te fluiten, kunnen vaak wel interesse hebben in het fluiten van alleen maar meiden en vrouwenteams.

Bovendien zijn meiden en vrouwen geneigd om er eerst alles aan te doen om de kennis in huis te hebben voordat ze een bepaalde functie bekleden. De voorkeur van de meesten is dus ook om eerst de opleiding tot verenigingsscheidsrechter te volgen, voordat ze hun eerste wedstrijd gaan fluiten. Ook dat het liefst niet alleen, maar juist gezellig met een vriendin.

Daarnaast zijn vrouwen wat gevoeliger voor de mening en het gedrag van de spelers, trainers en toeschouwers. Het is noodzaak om daarom voldoende begeleiding te hebben voor de vrouwelijke scheidsrechters. Dat hoeft niet spannend te zijn. Wees aanspreekbaar als scheidsrechters coördinator en steun haar als er iets voorgevallen is. Kijk zelf af en toe een paar minuten mee tijdens een wedstrijd of vraag één van de senior scheidsrechters om even bij een wedstrijd te gaan kijken.

Ondersteuning van de KNVB

Als vereniging is het mogelijk om een verenigingstraject te starten en het arbitragebeleid breder aan te vliegen. Daarvoor biedt de KNVB het programma arbitrageontwikkeling aan.

Daarnaast hebben we een aanbod van opleidingen en thema-avonden, zoals de Spelregelavond Girls-Only. Komen er gelijk een aantal spelregelvragen naar boven als je met de meiden over voetbal praat? Dan is deze avond iets voor jouw club!

Onze vrouwelijke KNVB-scheidsrechters komen naar de vereniging toe om deze leuke, interactieve avond te verzorgen. Zij laten videofragmenten zien, spelen een spelregelquiz en leggen allerlei dingen op het veld uit. Kortom, een leuke avond speciaal voor en door meiden en vrouwen!

Duur van het programma: 1,5 - 2 uur
Minimale deelname: 15 personen
€ 92,00 per avond

Heb je interesse? Neem dan contact op met de KNVB Verenigingsadviseur Arbitrage in jouw regio.


Het is herfst: (gedeeltelijke) afgelastingen, inhalen en verplaatsen wedstrijden categorie B

De herfst is officieel begonnen. Dat betekent dat het vaker slecht weer zal zijn. Daardoor kunnen wedstrijden afgelast worden, met name in regio’s waar weinig kunstgrasvelden zijn. In dit artikel staat informatie over het afgelasten van wedstrijden.

Afgelastingen

Door het slechte weer kan het zijn dat (een deel van de) velden niet bespeelbaar is. Let op: het uitwijken naar kunstgras is in dat geval verplicht voor de standaardcompetities (3e divisie t/m de 5e klasse - alleen voor wedstrijden in de 2e divisie geldt dit niet).

Voorrangsregeling gedeeltelijke afgelasting

  • Hou er bij een gedeeltelijke afgelasting rekening mee dat wedstrijden uit categorie A voorrang moeten krijgen boven wedstrijden uit categorie B.
  • Alle bekerwedstrijden gelden bij afgelasting als categorie A, dus ook bekerwedstrijden voor lagere senioren en junioren.
  • Een bekerwedstrijd uit categorie B voorrang heeft op een competitiewedstrijd uit categorie A zonder periodetitels.



Inhalen / Categorie AI

Eventueel afgelaste wedstrijden bij competities uit categorie A worden door de KNVB opnieuw ingepland. Als het nodig is, worden ze doordeweeks gespeeld. Dit kan ten koste gaan van trainingen. De KNVB rekent daarbij op medewerking van de thuisclub.

Categorie B (meiden en junioren) / Verplaatsen wedstrijden categorie B

Pupillen

Wedstrijden die gepland staan tussen  31 augustus en 31 december mogen in onderling overleg verplaatst worden. Ze moeten uiterlijk 31 januari 2025 gespeeld zijn. Wedstrijden die gepland staan tussen 1 januari en 1 juni mogen in onderling overleg verplaatst worden. Ze moeten voor 21 juni 2025 gespeeld zijn. De onderlinge afspraak moet zijn gemaakt vóór de oorspronkelijke speeldatum.
Wedstrijden uit fase 1 tot en met 4 die zijn verplaatst en vóór de laatste wedstrijdronde worden gespeeld, tellen mee voor herindelingen. Wedstrijden die na de laatste speelronde worden gespeeld, tellen niet mee.

Junioren

Wedstrijden die gepland staan tussen  31 augustus en 31 december mogen in onderling overleg verplaatst worden. Ze moeten uiterlijk 31 januari 2025 gespeeld zijn. Wedstrijden die gepland staan tussen 1 januari en 25 mei mogen in onderling overleg verplaatst worden. Ze moeten voor 2 juni 2025 gespeeld zijn. De onderlinge afspraak moet zijn gemaakt vóór de oorspronkelijke speeldatum.
Wedstrijden uit fase 1 tot en met 3 die zijn verplaatst en vóór de laatste wedstrijdronde worden gespeeld, tellen mee voor herindelingen. Wedstrijden die na de laatste speelronde worden gespeeld, tellen niet mee.

Senioren

Wedstrijden die vastgesteld staan tussen 21 september en 31 december mogen in onderling overleg verplaatst worden. Ze moeten uiterlijk 31 januari 2025 gespeeld zijn. Wedstrijden die vastgesteld staan tussen 1 januari en 1 juni mogen in onderling overleg verplaatst worden. Ze moeten gespeeld zijn voor 21 juni 2025. De onderlinge afspraak moet zijn gemaakt vóór de oorspronkelijke speeldagdatum.

DIGITALE SPELERSPASSEN                                                                   (herhaling).

Voor onze teammanagers, trainers en coaches!

Ieder jaar lopen wij er weer tegenaan; digitale pasjes die niet lijken op de spelers die nu in het team staan.

Daar kun je als teamleider nog het nodige aan doen; dit moet je voor 31 oktober 2024 doen en is aan de hand van onderstaande informatie vrij eenvoudig en veilig om te realiseren.

Zorg dat uiterlijk 31 oktober elk lid van Onder 13 en ouder een herkenbare en actuele spelerspasfoto heeft op zijn of haar spelerspas.

Het is weer mogelijk om zelf de spelerspasfoto op de digitale spelerspas te wijzigen via de Wedstrijdzaken app of Voetbal.nl app. De deadline hiervoor is 31 oktober. Zorg daarom dat elk spelend lid van jouw vereniging uiterlijk 31 oktober een correcte en actuele spelerspasfoto heeft. Dit geldt voor alle veldvoetballers van de leeftijdscategorie Onder 13 en ouder.

Er is voor deze werkwijze gekozen op verzoek van veel verenigingen en gebruikers. Dit om te voorkomen dat niet speelgerechtigde leden (of niet-leden) voor een bepaalde wedstrijd opgesteld kunnen worden.

Wijzigen uiterlijk 31 oktober

Het amateurvoetbal werkt met het mobiele digitale wedstrijdformulier (mDWF). Wekelijks worden vrijwel alle wedstrijden netjes en op tijd ingevuld via de Wedstrijdzaken app. De Wedstrijdzaken app bevat ook de digitale spelerspas.

Er zijn verschillende manieren om tot en met 31 oktober de spelerspasfoto toe te voegen of wijzigen:

  • Leden/spelers: Zij kunnen zelf in de Voetbal.nl app en in de KNVB Wedstrijdzaken app een spelersfoto toevoegen of wijzigen.
  • Teammanagers/trainers/coaches: Teammanagers, (assistent-)trainers en -coaches kunnen voor alle spelers uit het team de spelersfoto's toevoegen of wijzigen. Dit gaat via de KNVB Wedstrijdzaken app.
  • De ledenadministratie: Ook kan de vereniging zelf in Sportlink Club spelersfoto's toevoegen of wijzigen. 


Onderstaand tref je de volgende beschrijvingen aan:

-           Wie kan een foto toevoegen of wijzigen?
-           Wanneer kan een foto gewijzigd worden?
-           Hoe wijzig je een foto in de Voetbal.nl app?
-           Wie ziet mijn foto?

Je foto in de Voetbal.nl en KNVB Wedstrijdzaken app
 
-          Wie kan een foto toevoegen of wijzigen?

Leden/Spelers - Zij kunnen zelf in de Voetbal.nl app en in de KNVB Wedstrijdzaken app een spelersfoto toevoegen of wijzigen. Dit doe je via Mijn gegevens in de Voetbal.nl app of Voetbal.nl website en in KNVB wedstrijdzaken app. 

Teammanagers - Wat ook handig is: teammanagers kunnen voor alle spelers uit het team de spelersfoto's toevoegen of wijzigen. Dit gaat via de KNVB Wedstrijdzaken app. Bij de eerste training of wedstrijd even alle spelers op een rijtje, de teammanager maakt foto's en plaatst ze direct en eenvoudig in de app. Diezelfde foto is ook direct zichtbaar in de ledenadministratie. Alles up-to-date dus. Foto's voor je hele team in de app plaatsen? Bekijk onze video met de uitleg: 

De ledenadministratie - Ook kan de vereniging zelf in Sportlink Club spelersfoto's toevoegen of wijzigen. 

Ben je jonger dan 16 jaar? Dan kun je in de Voetbal.nl app en in de KNVB Wedstrijdzaken app bepaalde persoonlijke gegevens (waaronder de foto) niet zelf wijzigen. Maar je ouders kunnen dit voor je regelen. Hoe kunnen ouders gegevens in de app aanpassen? Antwoord op deze vraag vind je hier voor de Voetbal.nl app én hier voor de KNVB Wedstrijdzaken app. 

-          Wanneer kan een foto gewijzigd worden?

Heb je al een foto in de app staan maar wil je deze wijzigen? In ieder seizoen is het van 1 juli t/m 31 oktober mogelijk bestaande foto's zelf in de app te wijzigen. Buiten deze periode kan de wijziging van een foto uitsluitend door de KNVB gedaan worden: https://www.knvb.nl/nieuws/assist/assist/48680/zorg-weer-voor-een-correcte-en-herkenbare-pasfoto-op-je-spelerspas

Mocht je nog helemaal geen foto in de app hebben staan, dan kun je deze te allen tijd aan je profiel toevoegen.

-          Hoe wijzig je een foto in de Voetbal.nl app?

Zodra je je pasfoto wil wijzigen, ga je in de Voetbal.nl app naar 'Instellingen' en daar kies je voor 'Mijn persoonsgegevens'. Klik vervolgens op je pasfoto zodat je een nieuwe kunt toevoegen. Zo simpel is het eigenlijk. Echt belangrijk is wel, besef dat de foto die je toevoegt in Voetbal.nl, ook daadwerkelijk je spelerspasfoto is voor je spelerspas. De scheidsrechter moet jou dus aan de hand van deze foto kunnen herkennen op het veld. En ben je jonger dan 16 jaar, dan kun je zelf niet je eigen foto wijzigen in de Voetbal.nl app en in de KNVB Wedstrijdzaken app. Hoe kun je als jongere van onder 16 jaar dan wel je foto wijzigen? Hiervoor verwijzen we je naar bovenstaande alinea 'Wie kan een foto toevoegen' en de daarbij actieve linkjes.

-          Wie ziet mijn foto?

Je kunt zelf in de app, door middel van je privacy-instellingen, bepalen wie jouw foto ziet. De zichtbaarheid van jouw foto voor andere gebruikers van Voetbal.nl regel je via het onderdeel zichtbaarheid in jouw profielgegevens.

Heb je een foto toegevoegd? Dan is deze foto altijd zichtbaar voor de scheidsrechter in de KNVB wedstrijdzaken app. Je foto wordt op de digitale (KNVB) pas gebruikt en in het digitaal wedstrijdformulier. Zo kan de scheidsrechter bij de spelerspascontrole in de app zien dat jij werkelijk degene bent die ook op de foto staat. 

Bovendien is je foto zichtbaar voor de teammanager van jouw team. 

Welke voorwaarden?

De foto hoeft geen officiële pasfoto te zijn. Belangrijk is dat in alle redelijkheid verwacht kan worden dat de scheidsrechter de foto goedgelijkend vindt. Dat betekent: geen zijaanzichten, geen gezichten van te grote afstand en geen petjes of zonnebrillen. En zorg voor een foto met voldoende contrast. Neem niet het risico dat de scheidsrechter je identiteit niet kan vaststellen.

Het bestand van de foto moet van het formaat JPG, GIF of PNG zijn. Om de kwaliteit van de foto's te behouden, adviseren wij om te kiezen voor foto's die kleiner zijn dan twee megapixel (1600x1200 px). De foto's worden in Sportlink Club altijd geschaald naar het formaat 800x600 px.

Wijzigen na 31 oktober

Na 31 oktober kun je contact opnemen met de medewerkers van KNVB Contact als je ontdekt dat een foto niet geschikt is als spelerspasfoto. Zij kunnen bij dit soort noodgevallen een correcte spelerspasfoto toevoegen. Voor leden die nog geen spelerspasfoto op de digitale spelerspas hebben, is het altijd mogelijk om een foto in te stellen, dus ook na 31 oktober.

Dat was het weer voor deze keer!

Wij wensen iedereen succes, maar vooral heel veel plezier met elkaar toe!

Vrijetijdsbesteding moet tenslotte leuk zijn! Help en steun elkaar, moedig aan en maak er een leuke (mid)dag van!

Heb je vragen, schroom niet. Iedere zaterdagmorgen is minimaal één lid van de scheidsrechterscommissie aanwezig bij DZC’68. Soms rond de velden en anders op het Wedstrijdsecretariaat.

Mede namens de andere leden van de scheidsrechterscommissie,
Bianca, Ab, Bart, Raymond, Rick en Jordi,

Hans van der Sterren

Scheidsrechters coördinator DZC’68