1. Verkoop alcoholAan jongeren onder de 18 jaar mag per 1 januari 2014 geen alcohol meer worden verstrekt in sportkantines, supermarkten en andere horecagelegenheden.
De sport, waaronder het bestuur van DZC’68, neemt duidelijk stelling waar het gaat om alcoholgebruik onder jongeren onder de 18 jaar. Alcohol schenken aan jongeren onder de 18 jaar kan en mag absoluut niet plaatsvinden in de sportkantine. Ook het voorkomen van rijden onder invloed vanuit sportvereniging is een thema dat extra aandacht verdient.
De volgende wettelijk bepalingen worden nageleefd: Er worden geen alcoholhoudende dranken verkocht aan personen jonger dan 18 jaar.
Wanneer de barmedewerker twijfelt aan de leeftijd van de jongere die alcohol wil kopen, wordt gevraagd naar de leeftijd en een legitimatiebewijs. Dit is niet nodig als het overduidelijk is dat de koper oud genoeg is.
Is het duidelijk dat de persoon boven de 18 de drank onmiddellijk zal doorgeven aan iemand onder de 18 jaar? Dan wordt de alcohol niet verkocht.
Er wordt geen alcohol geschonken aan: Jeugdleiders, trainers van jeugdelftallen en andere begeleiders van de jeugd tijdens de uitoefening van hun functie.
Het bestuur wil voorkomen dat personen onder invloed van alcohol aan het verkeer deelnemen. Op basis daarvan kan de verstrekking van alcoholhoudende drank aan betreffende personen worden geweigerd.
We hebben vanuit de club de verantwoordelijkheid dat er op een verantwoorde manier met alcohol wordt omgegaan, zeker bij jongeren én in het verkeer.
2. DrugsDrugsgebruik, en bij wet en regelgeving verboden gebruik en bezit van drugs, zijn in strijd met de doelstellingen en principes van de voetbalvereniging.
DZC’68 wil de leden, vrijwilligers en bezoekers een zo gezond en veilig mogelijke omgeving bieden.
De volgende regels worden nageleefd:
- Drugsbezit en drugsgebruik in en om het complex is niet toegestaan
- Indien de indruk ontstaat dat (jeugd)spelers onder invloed zijn van drugs en/of alcohol mogen zij niet spelen en zullen indien van toepassing de ouders/verzorgers worden ingelicht door de leiding van het betreffende team
- Indien er sprake is van handel in (soft- of hard)drugs wordt de politie ingeschakeld en aangifte gedaan.
- Het is verplicht om medewerking te verlenen bij controle op drugsbezit
Ook staan de meeste drugs op de dopinglijst. Ze zijn binnen wedstrijdverband verboden en zijn vaak nog lang na gebruik op te sporen via urine. Ook in het amateurvoetbal vinden incidenteel dopingcontroles plaats. De KNVB staat immers voor een schone voetbalsport, op alle niveaus, dus ook amateurvoetballers dienen zich als KNVB-lid te houden aan de regels uit het dopingreglement.
Dopinggebruik is in strijd met Fair Play en kan schadelijk zijn voor de gezondheid.